Macbeth, un film-poezie despre cea mai sângeroasă bătălie interioară

Macbeth, un film-poezie despre cea mai sângeroasă bătălie interioară

”Vai, mi-e plin de scorpii cugetul” (Macbeth)

Filmul Macbeth, cea mai recentă adaptare shakespeariană în regia australianului Justin Kurzel, impresionează prin scenele dramatice, de o intensitate copleșitoare. Bătăliile sângeroase sunt construite maiestuos, iar cuplul Macbeth, interpretat de Michael Fassbender și Marion Cotillard, este malefic și însetat de putere.

Filmul începe în forță, cu imaginea unui copil mort, îmbrăcat în veșminte albe. Macbeth și Lady Macbeth sunt sfâșiați de durere, mai ales din cauza imposibilității de a lăsa un moștenitor. Destinul lor se luminează după bătălia cu rebelii, când apar cele trei vrăjitoare ce prezic viitorul lui Macbeth. Există ceva morbid și în același timp fascinant în scena apariției vrăjitoarelor. Macbeth este cucerit de profeție și mânat de o ambiție nestăvilită de a ajunge rege al Scoției.

Michael Fassbender joacă perfect în rolul nobilului de Cawdor și, ulterior, rege al Scoției. Lady Macbeth este absolut fermecătoare în interpretarea lui Marion Cotillard. Actrița, de o frumusețe răpitoare, este prinsă în duelul dintre bine și rău. Există momente în care răul iese învingător, mai ales că Lady Macbeth este cea care îl îndeamnă pe soțul ei să-l omoare pe regele Duncan. Macbeth ajunge la putere eliminând obstacolele din calea sa. Ulterior, își pierde capacitatea de a discerne și devine din ce în ce mai necruțător.

Macbeth este o adevărată poezie a simțurilor, atât verbal, cât și vizual. Kurzel dă viață unui personaj sângeros din dramele shakesperiene într-un mod cu totul ingenios. Ambiția lui Macbeth se transformă spre final în nebunie. Solilocviul ”tomorrow, and tomorrow, and tomorrow” este ilustrativ, iar Fassbender cucerește prin indiferența în fața morții.

Cu siguranță veți fi impresionați de scena în care Cotillard interpretează o Lady Macbeth resemnată în fața destinului. Replica ”to bed, to bed! There’s knocking at the gate:/come, come, come, come, give me your hand” sporește intensitatea emoțională. Conflictul interior al personajului feminin este conturat cu iscusința unui artist de geniu.

Macbeth se numără printre filmele nominalizate în cadrul Festivalului de la Cannes 2015. Realizat de Studiocanal, în colaborare cu DMC Film, Anton Capital Enterntainment și Creative Scotland, filmul rulează în cinematografele românești începând cu data de 16 octombrie. Regizorul australian Justin Kurzel (cunoscut pentru filmul ”Snowtown”) vine cu o interpretare originală a dramei shakesperiene, iar duo-ul Fassbender-Cotillard este dureros de cuceritor și carismatic. Cum să reziști în fața unui astfel de film?

Credit foto: Sudiocanal


 

Bianca este doctor în Științele Comunicării și cadru didactic asociat la SNSPA. Interesele ei de cercetare se axează pe branding național, semiotică, framing, migrație, identitate națională și analiză critică de discurs.

Postări similare

Scrie un comentariu