Tudor Gheorghe - Lecția

Tudor Gheorghe - Lecția

Tudor Gheorghe a susținut spectacolul inedit ”Lecția” pe 7 mai 2015, la Sala Palatului. În aplauzele publicului extaziat, maestrul a interpretat poezii precum ”Limba noastră” de Alexei Mateevici, ”Epigonii” de Mihai Eminescu, ”Respirări” de Nichita Stănescu, ”Limba românească” de Gheorghe Sion, ”În limba ta” de Grigore Vieru sau ”Cântec pentru mama” de Virgil Carianopol.

Prin intermediul acestui spectacol, Tudor Gheorghe ne dă o adevărată lecție de viață. O lecție despre frumusețea limbii române, dragostea de țară și despre mândria de a fi român. Concertul începe cu o pledoarie pentru limba română, împotriva abuzului de ”englezisme” din societate. Continuă apoi cu un fragment duios din Nichita Stănescu:

”A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română…Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.

Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.” (Nichita Stănescu)

Cât de frumos scrie poetul despre limba română și în ce tonalitate interpretează Tudor Gheorghe aceste cuvinte! Spectacolul ”Lecția” trezește în noi sentimentul de identitate națională. Ne amintim de limba noastră ”dulce și frumoasă”, ca o ”comoară în adâncuri înfundată”. Unde s-a dus ”limba noastră ca un fagure de miere”? Ne întrebăm zadarnic și ne tulbură răspunsul. Scriitorii au rafinat limba română de-a lungul timpului, iar datoria noastră este să ducem moștenirea mai departe. E momentul să ieșim din epigonism, din ”spoiala” și ”lustrul fără bază”.

Pe urmele lui Grigore Vieru, m-am bucurat și m-am întristat în același timp. Mi s-au întipărit în minte versurile cântate de maestru cu un timbru răscolitor:

”În limba ta
Ţi-e dor de mama,
Şi vinul e mai vin,
Şi prânzul e mai prânz.
Şi doar în limba ta
Poţi râde singur,
Şi doar în limba ta
Te poţi opri din plâns.”

M-am emoționat până la lacrimi atunci când a interpretat ”Cântec pentru mama”. Tudor Gheorghe are un talent aparte in a transmite calibrul emoțional al unei poezii. Pe acordurile muzicii te tânguiești de tristetețe și amar, sau te bucuri ca o floare ce răsare primăvara. Treci din rațiune în simțire. Plutești departe de gândurile cotidiene, într-o lume în care limba ocupă un loc central.

Spectacolul ”Lecția” continuă pe 14 mai tot pe scena Sălii Palatului, unde Tudor Gheorghe vine însoțit de taraf. Merită într-adevăr să mergeți, e o lecție de viață din care toti românii avem ceva de învățat.

Până atunci, vă invit să ascultați două cântece interpretate in acest spectacol:

 

 

Credit foto: Daniel Robert Dinu, iconcert.ro

 


 

Bianca este doctor în Științele Comunicării și cadru didactic asociat la SNSPA. Interesele ei de cercetare se axează pe branding național, semiotică, framing, migrație, identitate națională și analiză critică de discurs.

Postări similare

Scrie un comentariu