Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany's

“Breakfast at Tiffany’s” e un film clasic despre dragoste, stereotipuri și alienare socială. Audrey Hepburn joacă perfect rolul lui Holly Golightly. E rebelă, independentă și se îmbracă în ținute elegante semnate Givenchy. Are un farmec irezistibil și o poveste controversată în spate.

Filmul începe cu un cadru în care apare Holly, îmbrăcată într-o rochie neagră lungă, savurând micul dejun în fața magazinului de bijuterii Tiffany’s. New York-ul anilor ’61 este luxuriant și încorsetat în stereotipuri. Holly locuiește împreună cu o pisică fara nume. Are un vecin asiatic, Mr. Yushioni, care e mereu deranjat de apariția ei. E comic în accesele sale și contrastează puternic cu frumusețea și eleganța lui Holly.

Apariția lui Paul Varjak, jucat de George Peppard, este salvatoare. O cunoaște pe Holly pe jumătate adormită, dar mai adorabilă ca niciodată. Îl invită la ea în apartament, la rugămintea lui de a da un telefon. Conversația dintre ei curge firesc, ca și cum s-ar cunoaște deja. Pisica fără nume îl acceptă repede pe intrus. Holly îi spune lui Paul ca seamănă foarte mult cu fratele ei Fred, care e plecat la război. Încă de la prima întâlnire cei doi se împrietenesc.

Holly Golightly are o grație ce poate subjuga orice bărbat. Atitudinea ei emană senzualitate. Fumează cu nonșalanță la petreceri și vorbește o franceză bizară. E la fel de șarmantă și îmbrăcată în haine de lux, dar și în timp ce cântă “Moon River”, cu haine de casă pe ea. Trecutul ei nu e unul glorios. Este foarte atașată de fratele ei Fred, pe care îl proiectează în persoana lui Paul. A fost căsătorită cu Doc, ce o vrea inapoi in viata lui. Locuiește singură și e într-o goană continuă. Singurele lucruri pe care le adoră sunt pisica fără nume și magazinul de bijuterii Tiffany’s.Povestea de dragoste dintre Holly și Paul e una total atipică. Pornește de la o prietenie frumoasă și de la câteva întâlniri nevinovate. Atinge punctul culminant în scena din taxi, unde are loc un schimb de replici între cei doi:

“Paul Varjak: I love you.
Holly Golightly: So what.
Paul Varjak: So what? So plenty! I love you, you belong to me!
Holly Golightly: No. People don’t belong to people.
Paul Varjak: Of course they do!
Holly Golightly: I’ll never let anybody put me in a cage.
Paul Varjak: I don’t want to put you in a cage, I want to love you!
Holly Golightly: It’s the same thing.
Paul Varjak: No, it’s not.”

Filmul “Breakfast at Tiffany’s” ne îndeamnă să ne întrebăm dacă iubirea inseamna privare de libertate. Cu o Audrey Hepburn pasională, care o interpretează perfect pe Holly Golightly, dilema rămâne s-o descifrați voi. Paul spune că oamenii se îndrăgostesc și aparțin unii altora, pentru că e unica șansă a lor de a fi fericiți.

“Breakfast at Tiffany’s” este ecranizarea nuvelei lui Truman Capote cu același nume. Alegerea personajului care s-o interpreteze pe Holly a trezit câteva controverse, mai ales că scriitorul ar fi vrut ca Marilyn Monroe să joace rolul. Audrey Hepburne a fost însă alegerea potrivită și a obținut premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Breakfast at Tiffany’s e unul din filmele clasice care stă alături de Casanova. Merită să-l vedeți, măcar de dragul lui Audrey Hepburn. Fără îndoială, a fost rolul vieții ei:

 


 

Bianca este doctor în Științele Comunicării și cadru didactic asociat la SNSPA. Interesele ei de cercetare se axează pe branding național, semiotică, framing, migrație, identitate națională și analiză critică de discurs.

Postări similare

Scrie un comentariu