Aferim!, Radu Jude

Aferim!, Radu Jude

”Aferim!” este un film istoric de excepție, a cărui acțiune se petrece în Valahia începutului de secol XIX. Te cucerește prin autenticitatea cadrelor alb-negru, a scenelor pline de umor și a personajelor ce împrumută din literatură farmecul de odinioară.


Povestea ne poartă în Țara Românească, unde un zapciu (un fel de polițist al zilelor noastre) pornește în căutarea unui rob fugar, împreună cu fiul său. Teodor Corban interpretează remarcabil rolul zapciului Constantin, un personaj perfect racordat la acele vremuri: aspru când meseria o cere și sensibil când vine vorba de destinul său și al fiului. Drumul lor este inițiatic, cei doi străbat călare Bărăganul pentru a îndeplini porunca boierului.


Imaginile alb-negru exprimă atmosfera de epocă, pe alocuri colorată de replici comice. Regăsim replici inspirate din operele lui Iordache Golescu, Anton Pann, Ion Creangă, Ion Budai-Deleanu, sau Nicolae Filimon. Scena în care zapciul recuperează robul din casa meșteșugarului, interpretat de Victor Rebengiuc, are ceva din ”Moromeții” lui Stere Gulea.


”Aferim!” este un film despre români și mentalitatea lor de la începutul secolului XIX. Abordează sclavia rromilor și prezintă destinul robului fugar, interpretat de Toma Cuzin. Țiganul stă atârnat aproape tot filmul pe cal și se vaietă. Știe că nu-l așteaptă o pedeapsă ușoară și cere îndurare. Puterea o deține însă zapciul, care își duce misiunea la bun sfârșit.


Etimologic, numele filmului provine din limba turcă și înseamnă ”bravo, foarte bine”. Aferim!, Radu Jude, pentru un film ce reface atmosfera de epocă într-un tablou al aspectelor sociale, politice și religioase. Realitatea românească exact așa cum a fost, exact așa cum e și în prezent.


”Aferim!” a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie în cadrul festivalului de la Berlin. Din distribuție fac parte Teodor Corban, Mihai Comânoiu, Cuzin Toma, Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Alexandru Dabija, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu. Scenariul este semnat de Radu Jude și Florian Lăzărescu, iar producător este Ada Solomon.

 


 

Bianca este doctor în Științele Comunicării și cadru didactic asociat la SNSPA. Interesele ei de cercetare se axează pe branding național, semiotică, framing, migrație, identitate națională și analiză critică de discurs.

Postări similare

Scrie un comentariu